onsdag 30 mars 2011

Kan det vara orsaken?

Har undrat en och annan gång kan jag säga, varför just jag har drabbats av det ena och det andra under årens lopp.

Varför har jag fått akne? Och varför försvinner den inte trots att jag nu kommit upp i 30 år.. akne är väl en tonårsgrej, eller?? Nej inte bara. Akne uppkommer ofta i tonåren och även då pga. hormonella omständigheter. Men det känns som att det "hör till" och att det är mer accepterat att tonåringar har akne. Jag tror inte jag har träffat någon över 50 som har finnar, inte synliga iallafall. Sen har jag hört från olika håll under de senaste åren, att det är ganska vanligt att kvinnor i 30- och 40-årsåldern har akne. Och tittar man sig omkring så stämmer det.
För ca 15 månader sedan hittade jag ett par internetsidor som har hjälpt mig otroligt mycket i fråga om hy och akne! Jag länkar till båda här, de är på engelska men har du normalkunskaper så kommer det inte vara några problem för dig att förstå.
Den här sidan satt jag och läste igenom på några dagar, mycket text men man får så mycket aha-upplevelser och det blir som ett uppvaknande. Personligen blev jag nästan gråtfärdig när jag insåg hur jag har misshandlat min hud, som faktiskt gör allt den kan för att hela sig själv och skydda min kropps organ. Huden är fantastisk! Det får du lära dig på denna sida. Sen kan jag tycka att de ibland går till överdrift och menar att bara för att man klämmer finnar så har man en psykisk sjukdom ;) Men man väljer själv vad man vill ta till sig.
Nästa länk är den här som tillhör en australisk tjej som heter Fran Kerr, hon skriver och pratar (i youtube-videos) om holistisk hudvård. Hon har även ett forum där man kan läsa och diskutera. Dock så har hon snöat in mer och mer på matprat på senare tid men man kan alltid söka efter den information man vill ha!
Jag tänker också ta upp i ett särskilt inlägg, några allmäna och enkla saker som kan vara värt att prova om man eftersträvar en frisk och välmående hy.

Varför har jag så lätt att gå upp i vikt? Och varför har det varit så in i h**e svårt att gå ner igen? Och varför det gått så långt att jag hamnat i ett sockerberoende?

Varför är min mens så oregelbunden om jag inte reglerar den med hormoner? Jag har proppat i mig hormoner i över 10 års tid och nu vill jag inte längre. Det känns fel. Och ändå kanske det är alla hormoner som har utlöst PCOS hos mig?

Varför har jag IBS? Det är en såndär uteslutnings-diagnos man får när man har symptom som de inte kan tolka och passa in någonstans. Och behandling, tja man får prova sig fram..

Plötsligt en dag i november 2010 insåg jag att jag hade långa hårstrån på bakre delen av kinderna, och under hakan! Var kom allt detta ifrån?? Jag som alltid har varit intresserad av hudvård och make-up och står framför spegeln varje dag, hur har jag kunnat missa det?? Jag vet inte hur lång tid det tog för håren att komma men när jag ser på bilder från sommaren så var jag hårfri.....

Det kan mycket väl förhålla sig så att de här olika sakerna inte har något sammanhang. Det kan också vara så att de har det. Tänk om det är något i mina hormoners och signalsubstansers balans (eller snarare obalans) som gör att först uppkommer det ena, sedan det andra, och det tredje..? Vem vet. Jag kan bara spekulera. Men att vissa av de här sakerna hänger ihop, det kan jag se om jag tittar på den forskning och information som finns att tillgå. PCOS-kvinnor har ofta akne, övervikt, oregelbunden eller utebliven mens, oönskad hårväxt osv. Frågan är väl vad som är hönan och vad som är ägget.

Flera av de här symptomen tror jag mig kunna påverka med mitt val av kost. Akne, vikt, IBS och hela grejen.. "förstadium till diabetes", förvärras naturligtvis av socker. Så genom att utesluta socker, som tyvärr förekommer i mängder av produkter (till och med charkuteriprodukter!) och istället äta mer fett och protein så har mina IBS-symptom minskat drastiskt. (Ja, jag ska erkänna att jag fuskar ibland, det är trots allt inte lätt att bryta ett beroende.) Hyn ser bättre ut och känns bättre. Mitt allmäna mående går åt rätt håll. Jag har trots det tappat 6 kg på en månad. Jag, som testat "allt" för att gå ner i vikt, utan resultat.
Hårväxten i ansiktet har jag börjat behandla med laser, man vet aldrig om det ger bra resultat men jag hoppas verkligen det. Och mensen kanske kommer stabilisera sig nån gång i framtiden kanske. Att det känns som att jag ska förblöda i två dagar ungefär i början, kan jag leva med, för resterande dagar har jag blött ytterst lite. Vill minnas att jag innan jag började med p-piller i tonåren hade "normalriklig" mens i 7-10 dagar. Eller minns jag fel?

Nu ska jag göra middag, en blomkålsgratäng med rosmarinsmak, med knaperstekt bacon till. En höjdare, som smakar popcorn tycker sambon :)





3 kommentarer:

  1. Hej :) Vet inte om du använder den här bloggen fortfarande. Men jag har bara en fråga. Jag har precis blivit diagnostiserad med PCO, du skrev att har man PCOS kan man bli trött. Jag har varit konstant trött sen jag gick i 8:an, det är nu 9 år. Jag har varit och gjort undersökningar och tagit prover men dom vet inte varför jag är så trött, men efter att ha läst vad du har skrivit så förstår jag att det kanske beror på detta. Vet du om det finns något som hjälper mot tröttheten?

    SvaraRadera
  2. Om du skulle läsa detta kan du svara till min hotmail: happygiirl_90@hotmail.com

    SvaraRadera
  3. Hej Amanda! Jag har svarat till din mail :)
    Korta svaret kan jag dra här: den "expert" på området som jag har pratat med förnekar all koppling mellan PCOS och trötthet, och därmed tog min jakt på en lösning på det problemet slut. Eller rättare sagt, jag får ta till andra vägar. Fysisk aktivitet och kost som ger energi istället för att göra mig slö, samt att ha roligt och må bra är väl mina bästa tips ♥

    SvaraRadera