torsdag 24 mars 2011

PCOS + LCHF = Sant?


Vad är PCO och PCOS?
PCOS står för polycystiskt ovariesyndrom, dvs. "många äggblåsor". Det är en hormon-obalans som drabbar kvinnor. Det handlar alltså om äggblåsor, inte cystor som namnet antyder, och som tyvärr ofta står när man läser om detta!


Vanliga äggstockar utvecklar ca fem äggblåsor som mognar under varje menstruationscykel och släpper sen ut ett ägg vid ägglossning. PCO-äggstockar däremot utvecklar ofta dubbelt så många äggblåsor men släpper inte ut några ägg.

Man tror att ungefär 20%-30% av alla kvinnor har PCO-äggstockar, sannolikt ännu fler. 5-15% av dem har en hormonrubbning och då kallas det PCOS. Då har man förhöjda nivåer av testosteron, det manliga könshormonet, i förhållande till det kvinnliga könshormonet östrogen. Det här gör att man kan få glesa menstruationer eller att de uteblir helt. De kan vara rikliga eller mycket sparsamma.

Här är en video i två delar som går in mer på djupet vad PCO och PCOS är, det är en föreläsning av gynekologen och forskaren Jan Holte, som arbetar på Linnékliniken, en fertilitetsklinik.

Varför får man PCOS?
Äggstockar av PCO-typ tros vara mycket vanligt. Många har det och i övrigt inga symptom.
PCOS tros till viss del vara genetiskt. I grunden finns också en insulinresistens, dvs. kroppen producerar mer insulin än normalt. Många med PCOS har en övervikt. Där finns det en diskussion om vad som är hönan och vad som är ägget (PCOS och övervikt). Mycket tycks dock peka på att vår livsstil idag, ofta med övervikt som följd, kan utlösa syndromet.

Symptom
Alla kvinnor är olika och upplever därför olika symptom. Du kan t.ex. ha
  • akne
  • ökad behåring av manlig typ, på ansikte och/eller kropp
  • övervikt
  • oregelbunden eller utebliven mens
  • svårighet att bli gravid
  • upprepade missfall
  • milda eller måttliga buksmärtor
Diagnos
Kriterierna för vad som ska ingå när diagnos ställs har varierat under åren och olika läkare använder olika kriterier. Vanligt dock är att man gör en hälsokontroll och mäter blodsocker och blodfetter, man tar blodprover för att mäta halterna av könshormoerna. Man gör en gynekologisk undersökning där man med hjälp av vaginalt ultraljud tittar på äggstockarna och kan se om de är av PCO-typ.

Behandling
Beroende på vilka symptom kvinnan har finns olika behandlingar att erbjuda.
Om ingen graviditetsönskan finns, rekommenderas ofta kombinerade p-piller som normaliserar menstruationscykeln och håller hormonerna i balans, och som även sägs kunna göra att behåringen stannar av under tiden som du får hormonbehandlingen.

Det finns idag många sätt att ta bort oönskad hårväxt. Mer permanenta alternativ är laser. I vissa landsting kan man få ekonomiskt bidrag till laserbehandling. Jag vet tyvärr inte vilka dessa landsting är, men man kan alltid ställa frågan!

Livsstilsförändringar
Att gå ner i vikt har visat sig ha framgång när det gäller flera av PCOS-symptomen. Hormonnivåerna normaliseras, ägglossning kan komma tillbaka och menstruationen kan bli regelbunden.
Jag kan inte nog poängtera hur viktig denna punkt är. Egentligen för alla människor, men främst för oss som lider av övervikt eller olika sjukdomar. Att tillföra kroppen och hjärnan en kost som människan är anpassad för, är av största vikt.

Kort om människans utveckling
Under fem miljoner år åt våra förfäder det som fanns att tillgå i naturen. De jagade djur och åt upp dem, de fiskade fisk och åt, de åt bär, frukter (som naturligt nog inte var framavlade och så söta som de är idag), nötter, rötter och ätliga växtdelar. De åt nästan inga kolhydrater alls, utan deras föda bestod i stort sett bara av fett och protein.
Vår hjärna består till 70% av fett, några av cellernas viktigaste byggstenar är fett. Människans modersmjölk består av fett. Det var i fettet som vi fick vår huvudsakliga näring. Och i protein. Ungefär 50/50. Det fanns ingen snabbmat, ingen läsk och inget godis. I några tusen år har vi haft jordbruket, som gjort att vi börjat äta stärkelserik mat som spannmål. Och när industrialismen kom kunde man börja finmala vitt mjöl och socker. Och vi fick därmed en ny basföda, kolhydraterna. Kolhydrater består av långa kedjor av druvsocker, som i kroppen bryts ner till rent druvsocker.
Tänk dig människans hela miljontals år långa historia fördelat på 1 år. Under 364 av de dagarna, fram till tidigt på Nyårsafton den 365:e dagen, var människorna jägare och samlare. Under Nyårsafton spred sig jordbruket över planeten, vår första stora förändring i kost och livsstil på miljoner år. Vi började odla i massor. Sent på kvällen, ungefär en kvart före tolvslaget, kom den andra stora förändringen i vår utveckling: industrialismen gjorde att man började finmala vitt mjöl och framställa vitt socker. Ännu mera socker i våra kroppar. Och så vid nedräkningen inför tolvslaget kom den tredje stora förändringen: rädslan för fett och kolesterol slog till över hela världen. Tyvärr till följd av misstag och rent forskningsfusk, men det skedde likväl. Följden blev att vi började äta ännu mer kolhydrater och minska på fettet rejält.
"Den västerländska sjukan" har det hetat. Diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, fetma osv. Allt detta ökade lavinartat i takt med att vi införde ny kost och vi fick kostråd som avrådde oss att äta den mat vi i miljoner år utvecklats att äta, nämligen naturligt fett, och inte kolhydrater. De som tyvärr jobbar emot denna kunskap är de som tjänar stora pengar på livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin.

LCHF heter alternativet. Low carb high fat. Det är ingen fettfrossa som många tror, utan vi äter precis det som vår kropp behöver, varken mer eller mindre. Men ungefär 50% av näringsupptaget från naturligt fett, och 50% från protein. Med undantag om du är diabetiker, då bör du inte äta så mycket protein, utan mer gå på fettet. Och du som medicinerar, tänk på att om du sänker kolhydratintaget så kommer ditt insulinpåslag att minska, så du kommer behöva ta mindre doser. Titta gärna in på lchf-kost.se och Kostdoktorns råd om lchf och diabetes. Utöver detta äter vi i möjligaste mån naturlig mat, dvs. vi undviker tillsatser och processad mat, och framför allt undviker vi margariner av olika slag. Ta en titt här så förstår du varför.
Det finns mängder med böcker och kokböcker om lchf, och även många sidor på Internet där man kan läsa och diskutera. Några av de mest kända är Doktor Andreas "Kostdoktorn" Eenfeldts blogg samt Doktor Annika "Fettdoktorn" Dahlqvists blogg

Det finns även mängder med recept på nätet, du kan titta igenom och se att det faktiskt handlar om god och naturlig mat. Testa t.ex. http://www.lchfrecept.com/
Vidare finns det mängder av privatpersoner som bloggar om lchf, bara googla så får du en lång lista.





5 kommentarer:

  1. tack för riktigt bra läsning och bra idéer =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att det uppskattas! Jag vet att en del specialister på PCOS känner till att kosten kan påverka i positiv riktning, men det finns också de som inte vill se sambanden, och det är sorgligt för det är i slutändan patienten som drabbas, då förbättring uteblir och det kanske utvecklas till diabetes :(

      Men med lite sunt förnuft, fysiologi och näringslära så kan man komma fram till att den nya maten kanske är mindre bra att äta så mycket av - att istället satsa på näringsrik och mättande mat som våra kroppar kan ta hand om.

      Radera
  2. Hej
    Jag är 26 år och haft psoc i ca 12 år!
    Lider av övervikt och kraftig hårväxt och utrbliven mens.
    för ett år sen när alla typer av hormoner / p-piller inte hjälpte mig bestämde jag mig för att ändra kosten och börja träna! I ett års tid har jag simmat 4-5 ggr i vecken minst 1 timme per dag .
    När jag började vägde jag 98 kg, jag ändrade givetvis min kost äter inga kolhydrater alls utan mindre måltider flera ggr per dag och endast proteiner så här ser mitt kost schema ut:
    Ägg vittor till frukost eller kalkon 100 gr med keso + tomat

    Efter 2 Tim en näve mandlar
    Efter 2 Tim
    Lunch kyckling/fisk/kalkon 150 gr med grönsaker

    Efter 2 Tim keso med nötter
    Efter 2 Tim
    Måltid kyckling/fisk/ kalkon 150 gr

    1 Tim efter en näve nötter(mandlar)
    Detta i ett helt år
    Och idag väger jag 4 kg mindre på ett helt åt
    Har gjort av med tusentals pengar på laser hårborttagning
    Vilket landstiget inte hjälper till med (Stockholm)

    Jag är en kvinna som vill leva som en kvinna men känner mig fast i en manlig kropp vilket man lider otroligt mycket av,
    Landstinget hjälper däremot män som vill bli kvinnor med laser hårborttagning för att DOM har identitetskris ! Helt rubbat!
    Psoc är genetiskt och otroligt depprions framkallande
    Och kost och träning hjälper inte alla

    Mycket bra av dig att skriva om detta ämne
    Det pratas för lite om detta och alldeles för många lider av detta i tystnad
    Kram W

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej W! Välkommen hit :)
      Du fick PCOS konstaterat i tonåren alltså? Fick du p-piller som behandling för det?

      Grattis till den livstidsförändring du har gjort! Du verkar köra en form av paleolitisk kost? Stenålderskost alltså. Det är liknande LCHF men inte lika stor vikt på fett.
      Det som slår mig, när jag ser kostschemat och din viktnedgång är att din kropp antagligen svälter! Den får inte den näring den behöver, särskilt med tanke på att du även tränar.

      Varenda cell i vår kropp består av mättat fett och kolesterol, och behöver både proteiner och naturligt fett för att byggas upp och förnyas. Vi behöver det till en mängd olika processer - allt från att det smörjer leder och blodkärl, till att driva hjärnan och förse oss med energi. Socker är endast kortvarig energi och har dessutom en rad skadeverkningar.
      Du kan med gott samvete äta hela ägg, gulan är nyttig! Och var för all del inte rädd för naturligt fett. Din kropp får inget fett och då håller den benhårt i alla fettreserver och vägrar släppa ifrån sig något. "Lika löser lika" heter det inom kemin och det är en bra jämförelse här också - fett löser fett. Har du mycket övervikt och äter tillräckligt med naturligt fett i din kost, så kommer kroppen att känna sig trygg i att den får näring, och börja släppa ifrån sig. Har man bakom sig en resa med bantande och fettsnål kost, så kan det ta veckor eller månader innan kroppen vågar lita på att detta inte bara är tillfälligt, utan en jämn tillförsel av energi. Men man får prova.

      Så, det är absolut ingen dålig kost du äter nu! Förmodligen en stor förbättring mot hur du åt innan? Men som sagt, var inte rädd för fettet.

      Känner du till Dr Sofie Hexebergs bok Nytt liv med riktig mat - frisk med LCHF? I den skriver hon bland annat om PCOS och hur kosten kan ha lett oss dit, och hur den kan hjälpa oss med symptom som mensrubbningar, övervikt, barnlöshet och hårväxt. Boken finns på biblioteket, och gör den inte det så kan du be att de tar hem den :)
      Även Kostdoktorn skriver om det i Matrevolutionen, samt på sin blogg.

      Visst är det märkligt att vi får så lite, om ens någon, hjälp med den ofrivilliga och många gånger högst oönskade hårväxt vi fått. Här i Uppsala fick jag höra att tjejer fått hjälp med laser för ben, bröst etc. och när jag tog upp det fick jag svaret att de kan endast hjälpa till med ansikte och hals, efter en ansökan med brev och bilder. Nu har jag börjat raka mig, även hela låren, eftersom jag annars måste ha halvlånga byxor/kjol för att kunna visa mig.

      Och jag hoppas att du vågar utforska kosten ännu mer, och börja införa naturligt fett, för vi behöver det! Hjärnan består till 70% av mättat fett, och våra kroppar också. Vi lagrar inget som är farligt för oss ;) men det fina är att det går att gå ner i vikt med naturligt fett i kosten - och symptom på olika sjukdomar blir bättre eller försvinner helt.

      Lycka till!

      Radera
  3. Jag fick veta idag att jag har PCOS. Det känns förjävligt...

    SvaraRadera